Tradities, gewoontes en jargon bij Scouting Tarcisius

Als je nieuw bent bij ons, wil je waarschijnlijk meer weten over de tradities, gewoontes en het jargon binnen onze scoutinggroep. Hier nemen we je mee door enkele van de elementen die bij de identiteit van Scouting Nederland en bij Scouting Tarcisius horen.


Het uniform (Scoutfit) en insignes

Een van de meest herkenbare tradities bij Scouting is het dragen van een uniform, ook wel bekend als het Scoutfit. Het uniform symboliseert niet alleen eenheid en herkenbaarheid, maar draagt ook de geschiedenis en waarden van Scouting uit. Het toont de insignes van onze scoutsgroep en Scouting Nederland, met daarnaast verschillende dassen die onderscheid maken tussen diverse scoutinggroepen. Bij Scouting Tarcisius Ede dragen we trots de Schots geruite das, de Cameron Erracht.


Het Installeren bij Scouting Tarcisius Ede

Wanneer je besluit om lid te worden van Scouting Tarcisius Ede, onderga je een installatieceremonie. Tijdens deze bijzondere gelegenheid beloof je je in te zetten voor de groep, anderen te helpen en plezier te hebben in het Scoutingspel. Na het uitspreken van deze belofte krijg je de tekens voor op je Scoutfit en wordt de groepsdas omgedaan. Vanaf dit moment maak je echt deel uit van onze groep.


Het openen en sluiten van de opkomst

Iedere opkomst begint en eindigt met een officiële handeling: het openen en sluiten. Dit markeert symbolisch het begin en einde van het Scoutingspel. Verschillende leeftijdsgroepen doen dit op hun eigen manier. De Bevers zingen een lied, de Welpen hijsen de vlag en roepen een yell terwijl de Scouts enkel de vlag hijsen. Alle speltakken beginnen de opkomst met het uitspreken van de scoutingwet en sluiten af met de linkerhand over de rechterhand. Deze rituelen creëren een grens tussen de gewone wereld en het avontuur van Scouting.


Yells: Onze eigen kreten

Yells, ook wel bekend als kreten, vormen een belangrijk aspect van onze scoutingtraditie. Ze versterken het gevoel van samenhorigheid en zorgen voor enthousiasme en dynamiek tijdens onze activiteiten. Ontdek onze yells en leer hoe ze bijdragen aan de levendigheid van onze groep!

Hoewel er talloze yells zijn, kun je gelukkig een overzichtelijke lijst vinden op scoutpedia.nl.


Het Geven van de Linkerhand

Bij scouting geven we elkaar de linkerhand, een symbool van vriendschap en saamhorigheid binnen de vereniging. Deze wereldwijde handeling versterkt de band tussen scouts en benadrukt dat we samen deze reis in Scouting maken.


Het Overvliegen: Een Nieuwe Uitdaging

Een jaarlijks ritueel binnen Scouting is het overvliegen. Dit is altijd de tweede opkomst van het nieuwe scouting seizoen in september. Leden gaan symbolisch over van de ene naar de andere leeftijdsgroep, vaak met spannende hindernissen en symbolische handelingen. Het markeert niet alleen fysieke groei, maar ook nieuwe uitdagingen en kansen passend bij de leeftijd.


De Startactiviteit en De Boerenkoolfuif

De startactiviteit is een jaarlijkse feestelijke gebeurtenis waarbij het nieuwe kalenderjaar wordt ingeluid en alle leden van de groep betrokken zijn. Deze bijeenkomst bevordert de onderlinge band en samenwerking tussen verschillende speltakken. Direct daarna volgt de Boerenkoolfuif, een traditionele maaltijd om het nieuwe jaar gezellig te starten.


De Scoutingwet en Scoutingbelofte: Onze Kernwaarden

Bij Scouting Tarcisius Ede volgen we de Scoutingwet en leggen we de Scoutingbelofte af. Deze belichamen onze kernwaarden en verbinden ons met de wereldwijde scoutingbeweging. Ze herinneren ons eraan om respectvol te zijn, ons in te zetten voor anderen, en te handelen in harmonie met de natuur.


Het jargon: Scoutingwoorden en taalgebruik

Binnen Scouting hebben we ons eigen taalgebruik en specifieke woorden die onze gemeenschap definiëren. Leer het jargon kennen en begrijp de betekenis achter de gebruikte termen en uitdrukkingen.

 • Speltak: Een groep leden.
 • Nest (welpen) of Ploeg (scouts): Een kleinere groep binnen een speltak die gezamenlijk activiteiten onderneemt.
 • Regio: Alle scoutinggroepen uit de regio Neder Veluwe.
 • Opkomst: Het moment dat een speltak samenkomt.
 • Saluut: Een speltak-gebonden handgebaar. Welpen gebruiken twee vingers omhoog (wolvenkopje, met twee oren), terwijl oudere speltakken drie vingers gebruiken. De drie vingers representeren de drie delen van de belofte.
 • Insigne/badge: Een symbool dat laat zien dat je een bepaalde vaardigheid beheerst. Er zijn ook funbadges die je kunt verzamelen.
 • Groepsactiviteit: Een opkomst waarbij alle speltakken gezamenlijk een activiteit ondernemen.
 • Blokhut: Het clubgebouw de Wildenburg.
 • JOTA/JOTI: Een groepsactiviteit waarbij je via de radio en internet contact legt met andere scoutinggroepen.
 • Nieuwjaarsinstuif: Een feest om het nieuwe jaar te beginnen, voor stamleden en leiding.
 • Greppeltocht: Een spel in februari waarbij je een tocht van A naar B maakt zonder gepakt te worden.
 • Stamrally: Een puzzel- en speurtocht per auto, meestal in maart.
 • Sint Joris Mars: Een wandeltocht in april door de Edese bossen en heide.
 • Hudo: Een zelfgemaakt toilet.
 • Leiding: Volwassen begeleiders die de speltakken begeleiden en activiteiten organiseren.
 • Kookstaf: Een groep scouts die verantwoordelijk is voor het koken tijdens een kamp of hike.
 • Kamp: Meerdere dagen buiten doorbrengen vol activiteiten en spellen.
 • Groepskamp: Een kamp waarbij alle speltakken samen op pad gaan voor een groots avontuur.
 • Hike: Een lange wandeltocht waarbij je soms je eigen route bepaalt en in tenten overnacht.
 • Groepsoverleg: Een periodieke vergadering waarin de algemene gang van zaken en activiteiten worden besproken.
 • Groepsraad: Een periodieke vergadering waarin belangrijke beslissingen voor de groep worden genomen.